W jakim banku założyć konto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BANDIT
    Ambiente
    • 2010
    • 164

Zamieszczone przez Biszczu
    Koledzy i koleżanki a zakładał ktoś konto lub cokolwiek słyszał o tym banku

Sparkasse Oberlausitz - Niederschlesien
    --
    hmm czy to nie jakieś coś ala nasze skoki ?
    widzę niezłe opłaty za kartę kredytową 60 eurasów hehee
    ale możesz losy za 5 eurasów co miesiąc sobie kupować

ja mam obecnie 3 konta, niektórzy jeszcze 1 wykorzystują

Moja kombinacja:
    - eurobank prestige - 1% zwrotu za za kupy kartą - tu wpływa wypłata, do korzystania do zakupów na co dzień i wyciągania kasy z bankomatu jak potrzeba
    - millenium dobre konto tu przelewam 1001 co miesiąc i wykorzystuje tylko dla zakupów powyżej 100 zeta ze względu na to że zmienili warunki zwrotów
    - alior sync - żeby konto dawało 5% zwrot za zakupy w necie trzeba przelewać wynagrodzenie - nie mogę tego sam robić to mi żona co miesiąc robi przelew ze swojego konta z tytułem ' wynagrodzenie - miesiąc ' - tym kontem płacimy za zakupy w sieci, allegro, prąd, gaz, inne sklepy

nie którzy dodają jeszcze 1 konto na początek:
    - chyba bos - konto z podwyżką - wpłynie wypłata to dostajesz 1 % od nich premii

pozdrawiam
    pozdr
    Krzysztof
    4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

Skoro każdy szuka banku który daje cashback od płatności kartą to na pewno słyszeliście o czymś takim jak Pit-8c który powinien każdy otrzymać i rozliczyć się z cashbacku z urzędem skarbowym. Od stycznia br temat mocno wałkowany i niebawem posypią się kontrole z US. Czasami człowiek zyska parę złotych a US dopier... karę za nierozliczenie podatku od tej kasy i cały urok zabawy pryska niczym bańka mydlana.
      Czasem nie warto dla paru złotych ryzykować przeboje z US.
      Paweł

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Zamieszczone przez maksiu
        Skoro każdy szuka banku który daje cashback od płatności kartą to na pewno słyszeliście o czymś takim jak Pit-8c który powinien każdy otrzymać i rozliczyć się z cashbacku z urzędem skarbowym. Od stycznia br temat mocno wałkowany i niebawem posypią się kontrole z US. Czasami człowiek zyska parę złotych a US dopier... karę za nierozliczenie podatku od tej kasy i cały urok zabawy pryska niczym bańka mydlana.
        Czasem nie warto dla paru złotych ryzykować przeboje z US.
        http://podatki.wp.pl/kat,119354,titl...?ticaid=1105d1
        16 stycznia Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu przyznał Millennium rację w sporze z Izbą Skarbową. Ta wydała bowiem interpretację indywidualną, z której wynikało, że cashback to nie sprzedaż premiowa i bank musi wydawać PIT-8c, a jego klienci rozliczać się z fiskusem. WSA jednak z tym się nie zgodził i interpretację odrzucił.
        Tyle w temacie. Niby dlaczego mam się pozbywać tych korzyści. 100zł piechotą nie chodzi.
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• maksiu
          RS
          • 2011
          • 11466

Zamieszczone przez parasite
          Cytat:
          16 stycznia Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu przyznał Millennium rację w sporze z Izbą Skarbową. Ta wydała bowiem interpretację indywidualną, z której wynikało, że cashback to nie sprzedaż premiowa i bank musi wydawać PIT-8c, a jego klienci rozliczać się z fiskusem. WSA jednak z tym się nie zgodził i interpretację odrzucił.
          Tyle w temacie.
          Banki mają ten plus że mają prawników i pieniądze żeby się sądzić z Izbami Skarbowymi, jednak jak trafi coś takiego na klienta indywidualnego to pewnie będzie musiał sobie radzić sam i bank mu w tym nie pomoże
          Paweł

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zamieszczone przez maksiu
            Zamieszczone przez parasite
            Cytat:
            Tyle w temacie.
            Banki mają ten plus że mają prawników i pieniądze żeby się sądzić z Izbami Skarbowymi, jednak jak trafi coś takiego na klienta indywidualnego to pewnie będzie musiał sobie radzić sam i bank mu w tym nie pomoże
            Co nie znaczy, ze należy się dawać co chwilę okradać. Jak do mnie US się przyczepi to na pewno nie odpuszczę. U mnie w rodzinie już jedną sprawę z ZUSem w sprawie emerytury mam wygraną tylko nie należy się bać sądów, a też sobie chcieli nieźle przyciąć kaski.
            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• maksiu
              RS
              • 2011
              • 11466

Warto znać ewentualne skutki uboczne cashbacku. Skoro banki dają kasę to trzeba brać, ale ryzyko przyczepienia się US do klienta istnieje - dlatego piszę o tej sprawie.
              Co do sedna tematu - to wybór jest spory - nie ma jednej najlepszej oferty. Dzisiaj bank A jest najciekawszy a jutro to będzie bank B. Dlatego jak już założycie konto to cały czas bądźcie czujni aby bank Was nie zaczął skubać
              Paweł

Komentarz

• cookiecrizp
                Ambiente
                • 2012
                • 119

Zamieszczone przez słoń
                inteligo-najlepsze bo polskie.amen
                tez mam inteligo od kilku lat i jestem zadowolony jesli chodzi o zwykly rachunek rozliczeniowy. Opłaty to jesli saldo przy okresie rozliczeniowym miesiecznym jest ponizej stówki to 4zł. No i zeby miec darmowe wszystkie bankomaty to trzeba by 5zł miesiecznie placic dodatkowo ale ja np. place za wszystko przelewami i karta wiec w sumie mi to wisi
                Marcin
                RS

Komentarz

• maksiu
                  RS
                  • 2011
                  • 11466

Zamieszczone przez słoń
                  inteligo-najlepsze bo polskie.amen
                  Inteligo to polskie jest tylko w nazwie ... Jest to spółka akcyjna więc jej kapitał częściowo jest polski a częściowo zagraniczny.
                  Paweł

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Zamieszczone przez Biszczu
                    "Tragedia - mieć konto, żeby tylko otrzymywać zwroty - bank pewnie na tych Klientów się nie obrazi jak zamkną konta Zmiana naliczania zwrotów od transakcji nie zmieni fakt, że dobre konto pozostanie w czołówce kont osobistych na rynku. "

Jakoś dziwnie się z tym zgadzam
                    Ja też Dzięki takim ludziom na których banki trzepią kasę ja korzystam dostając różnego rodzaju zwroty, premie za otwarcie konta lub karty kredytowej.
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Alonzo_
                      RS
                      • 2009
                      • 2460
                      • Hyundai

Co do PKO BP i inteligo...
                      Mam tam indywidualne i firmowe, zerkałem ostatnio w jakieś oferty ale jak sie podliczy to za coś zapłaci sie tu więcej za coś mniej u innych podobnie albo odwrotnie...a oszczędności na firmowym kilkudziesięciu złotych/m-c chyba nie są warte użerania sie z niektórymi "infoliniami" jak sie poczyta niektórych przygody.
                      Raz że tu przez te kilka latek nigdy nie miałem ani jednej sytuacji aby kiedykolwiek serwis internetowy był nieodstępny, jest miała Pani , którą zawsze o wszystko (związane z finansami oczywiście :wink: ) mogę poprosić, nawet jak kartę kodów mi wpieprzyło, jeden telefon, w samochód i za chwilę mam kolejną i no problemo...
                      Także chyba nie zmienię sprawdzonego teamu.
                      A co sądzicie o tym Idea Banku? Co to jest , skąd? U nich w porównaniu do wielu dużych rzeczywiście wydaje się tanio ale gdzie jest haczyk?
                      Dla mnie dość istotna jest też pewność że twór w którym trzymam kasę któregoś dnia nie zniknie....

Komentarz

• parasite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1368

Alonzo_, Idea Bank to Getin, tak samo jak Open. Beznadziejny jest ten ich system transakcyjny.
                        AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• maksiu
                          RS
                          • 2011
                          • 11466

Zamieszczone przez Alonzo_
                          Dla mnie dość istotna jest też pewność że twór w którym trzymam kasę któregoś dnia nie zniknie....
                          Polecam poszukać informacji o tym czy środki zgromadzone w ich banku objęte są BFG (Bankowy Fundusz Gwarancyjny). Jeśli tak to możesz spać spokojnie gwarantują zwroty do 100 000 Euro - tak więc wcześniej czy później odzyskasz kasę.
                          Patrząc na https://www.bfg.pl/banki-objete-gwarancjami widać że Idea Bank gwarantuje zwrot kasy więc raczej wszystko OK.
                          Paweł

Komentarz

• monikazima123
                            Classic
                            • 2013
                            • 5

Chyba wszystkie banki w Polsce są objęte BFG OCzywiście nie mylić z parabankami:P

Co do kont to obecnie jest strasznie dużo promocji - w Aliorze, czy ostatnio w WBK, gdzie można zgarnąć nawet 700 zł przy spełnianiu określonych warunków. Jeśli ktoś chce założyć konto to radzę się zapoznać z wspomnianą promocją
                            Lokata terminowa - sprawdź jak pomnażać swoje oszczędności

Komentarz

• danielus7
                              Drive
                              • 2012
                              • 88
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Polecam Alior Sync - "0" opłat za wszystko, wypłaty z bankomatów na całym świecie za "0".

Jest to dobra alternatywa dla innych banków co wprowadziły opłaty np. mBank.

Deutsche Bank - długo księguje wpłaty i wypłaty na konto, nawet pomiędzy swoimi kontami.

mBank - opłata za korzystanie z karty, natychmiastowe księgowania pomiędzy swoimi kontami, inwestycje i giełda w jednym miejscu (duży plus). Tylko bankomaty Euronet i WBŻ.

Inteligo - normalne konto dla Kowalskiego. Opłaty za kartę jeżeli nie używasz zbyt często. Przyjemny interface. Możliwość wpłat i wypłat w oddziałach PKO BP. Wypłaty w bankomatach PKO.

Jeżeli nie musisz korzystać z oddziałów (tzn. z okienek) to polecam Alior, mBank.

Komentarz

• parasite
                                L&K
                                • 2011
                                • 1368

danielus7, Sync co kilka miesięcy zmienia zasady co mnie trochę denerwuje. Jeśli ktoś chce też korzystać z konta oszczędnościowego to dobry tez jest Meritum Bank.
                                Jedynie co to opłata 2zł za kartę jak się nie wyda nią 200zł, ale za to jest 1% zwrotu.
                                AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9942
                                  • Ford

Popatrzyłem sobie właśnie na lokaty w różnych bankach i zauważyłem, że w tej chwili oferty na poziomie 3,50-4,00% (przed "belką") należy traktować jako "atrakcyjne". Aż tak spadło oprocentowanie...? Ktoś daje przynajmniej 5%?
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• bohen
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1260
                                    • Audi
                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Agamek12, tu masz całkiem fajną porównywarkę lokat
                                    Skuteczne oszczędzanie jest możliwe. Sprawdź ranking lokat i zatroszcz się o swój kapitał bez podejmowania ryzyka.

Komentarz

• aro_40
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 1529
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Od kwietnia, kiedy to były ostatnie wpisy, sytuacja zmieniła się dość diametralnie, jak sądzę. mBank nie jest, przynajmniej w mojej ocenie, bankiem godnym dalszego polecania, no chyba że ktos lubi jak bank obserwuje jego aktywność na FB, śledzi jego znajomych itp, a z drugiej strony udostępnia info o koncie FB (najbardziej złodziejskiemu portalowi na świecie).
                                      Czy możecie polecić jakiś bank / konto dla kilku zleceń stałych miesięcznie, kilku przelewów, kilkunastu płatności kartą oraz kilkunastu wybrań gotówki w bankomacie?
                                      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• parasite
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1368

aro_40, Meritum Bank
                                        AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

aro_40, ja niezmiennie ING. Właśnie maiłem dwa podejścia do zmiany banku. Założyłem konta w Sync i Meritum Bank. O ile Meritum to bardziej test był to Sync miałem nadzieję, ze zostanę (wkurzył mnie ING jedną sprawą ale to nie dotyczyło ogółu działania) i co... nic, zostaję w ING.
                                          Sync ma wg mnie tak popi#$%#&ny interfejs użytkownika, że żal patrzeć, strasznie niefunkcjonalny no i rozmowy z wirtualnym oddziałem zakrawają na komedie...
                                          Dziękuję, wolę bank w internecie ale z tradycyjnymi oddziałami, gdzie można spotkać człowieka a nie tylko go wiedzieć w kompie.
                                          W ING przy płatnościach kartą powyżej 200 PLN miesięcznie (chyba tylko tyle, jak pamiętam dobrze) całe konto i wszystkie bankomaty, oraz przelewy internetowe za 0 PLN. No i strona wygląda normalnie...

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

mBank tez zmienil interfejs na taki jak ma Sync. Moze jak sie czlowiek do takiego przyzwyczai to bedzie ok. ING jakis czas temu tez zrobilo jakis lifting, ale nie gruntowna przebudowe.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• aro_40
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1529
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

mBank nie tylko zmienił interfejs, ale także pobiera opłatę za wybranie gotówki w zagranicznych bankomatach (min. 9 zł) oraz wiąże cię z Facebookiem (portalem nijako zawodowo kradnącym Twoje dane)
                                              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                              _______________________________________
                                              a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

Ja osobiście uważam BGZ za dobry bank i zawsze co miesiąc bez komplikacji za darmo kase daj.
                                                Mam w nim konto 18 lat po mimo wielu równoległych kont zakładanych na próbę jednak zostały zlikwidowane tu mam wszystkie przelewy za free. a opłata 5 zł za karte i tak się zwraca.
                                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• dragster
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 895
                                                  • Honda

Dlaczego banki na siłę wprowadzają brak możliwości zarządzania limitem płatności zbliżeniowych?
                                                  Silnik R18A2.
                                                  http://www.dadrl.org.uk
                                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

dragster, proste dla twojego bezpieczeństwa.
                                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...